Att handla mat på nätet har vi i Sverige kunnat göra i nästan 25 år men det är nog först senaste 5 åren som det nästan explosionsartat ökat i antal leverantörer och tillgänglighet. Det finns nog idag inte en enda fysisk matvarukedja som inte erbjuder onlinehandel i något format och då har vi inte ens gått in på alla de leverantörer som enbart specialiserat sig på att erbjuda varierade matkassor samt butiker på nätet. 

Tips och råd

Har du inte handlat mat på nätet förut så är det ett par saker som du kanske ska fundera på. Här kommer lite korta tips och råd:

  • Kolla så att det går att leverera till din stad. Idag är utbudet så stort att det nästan alltid finns en leverantör som levererar till din ort. Det är dock alltid bra att kolla detta innan du handlar.
  • Kolla om butiken har krav på lägsta köp innan du börjar handla. Beroende på om det enbart är en matbutik på nätet eller de erbjuder färdiga matkassar kan det finnas krav på lägsta köp. Detta innebär att det sällan är möjligt att enbart beställa hem lite mjölk, bröd och kaffe vilket egentligen inte heller du tjänar på då fraktavgiften blir för hög.
  • Flera smarta funktioner. De flesta onlineleverantörer erbjuder att du sparar dina inköpslistor.Detta är väldigt uppskattat och praktiskt eftersom du på detta sätt sparar mycket tid och energi på att plocka ihop dina matvaror.
  • Om en vara är dålig eller om man inte är nöjd med sitt köp av annan anledning så finns det alltid möjlighet att kontakta kundtjänst för att få det åtgärdat.
  • På samma sätt som att det finns rabatter och erbjudanden i fysiska butiker så finns det även det på onlinebutiker. Dessutom är det för tillfället en kamp om kunder vilket innebär att de flesta leverantörer erbjuder stora rabatter för kunder som handlar för första gången.

Priser

Den stora frågan som vi ställde oss innan vi började handla mat online var om det var dyrare att handla på nätet än i fysiska butiker. Våra jämförelser visar att motsvarande varor online är något dyrare än om du handlar på de mer välsorterade (större) butikerna. Men priserna är ofta markant lägre än närbutiker och liknande. Det är värt att poängtera att om du börjar handla mat på nätet idag så finns det ofta mängder av kampanjer och erbjudanden att ta del utav!