Färskpotatisens, (eller nypotatis som den också kallas) tid är kommen. Säsongen sträcker sig under sommaren från maj till augusti och möjligheterna med denna läckra knöl är oändliga! Potatisen har spelat en stor roll i det svenska köket under lång tid och under sommaren får den en stor roll på vårt bord och är lika viktig som jordgubbarna på midsommar.
En potatis innehåller till ca 80% vatten så det är inte den mest näringsrika råvara att bjuda, men ack så god! Därför har vi samlat ihop 3 stycken av våra favoritrecept där potatisen får spela både huvudroll samt bistå som smarrigt tillbehör.
Välj sedan en av våra leverantörer via vår jämförelsetjänst och köp hem din potatis! Klicka här
Råraka med kålrabbi och chévre
Ingredienser:
4 portioner
- 6 potatisar
- 2 kålrabbi
- 3 morötter
- Salt
- Svartpeppar
- 1 msk matolja
- ½ – 1 dl créme fraiche
- 200 g chévre
Så här gör du:
45 minuter
- Skala potatis, kålrabbi och morötter. Riv grovt. Blanda med salt och svartpeppar.
- Platta ut till pannkaksliknande form i stekpanna, stek i olja på låg värme på båda sidor. Rårakan tar ganska lång tid att steka, räkna med cirka 10 minuter på varje sida.
- Mosa osten med en gaffel och blanda med créme fraichen och blanda till en fast röra.
- Lägg en klick av röran ovanpå rårakan. Toppa eventuellt med färska örter eller örtkrydda.
Fransk potatissallad
Ingredienser
6 portioner
- 1 ½ kg färskpotatis, vältvättad
- 1 bit purjolök, ca 15 centimeter
- 1 rödlök
- 1 knippe rädisor
- 20-24 sockerärtor
Salladssås
- 4 msk rödvinsvinäger
- 1 tsk salt
- 2-3 krm svartpeppar
- 5-6 msk raps- eller olivolja
- 2 msk vatten
- 2 msk hackad persilja
- 1 msk hackad dill
Så här gör du:
30 minuter
- Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
- Blanda salladssåsen medan potatisen kokar.
- Dela skölj och strimla purjon. Skala och strimla rödlöken.
- Häll av och ånga av potatisen noga. Dela stora potatisar och lägg alla i en skål eller ett djupt serveringsfat. Häll över salladssåsen. Vänd ner purjo och rödlök. Täck över och låt kallna.
- Förväll sockerärtorna i kokande vatten 1 minut.
- Ansa och dela rädisorna. Vänd ner sockerärtor och rädisor precis före serveringen.
Potatisplättar för stora och små
Ingredienser
4 portioner
- 500 g tvättad färskpotatis
- 2 msk vetemjöl
- 2 ägg
- 2 msk mjölk
- Smör
- 1 tsk salt
- ½ tsk vitpeppar
Tillbehör till dem små
- Rårörda lingon, eller annan valfri sylt
- Tunna morotsstavar
Tillbehör till dem stora
- Löjrom
- Hackad rödlök
- Smetana
- Citron
Så här gör du:
- Lägg potatisen i en stor kastrull med saltat, kallt vatten. Koka tills potatisen är mjuk. Sila bort vattnet och låt potatisen ånga av i ett durkslag.
- Mosa eller pressa potatisen.
- Blanda i ägg, mjölk, mjöl samt salt och peppar.
- Forma till små platta bullar.
- Stek i smör på medelvärme i cirka 3 minuter på varje sida.
- Servera till barn med sylt och tunt hackade morotsstavar.
- Servera till vuxna med en klick smetana, en klick löjrom, strö över rödlök och pressa lite citron.
Topplista butiker
Butik | Omdöme | Länk |
---|
Topplista matkassar
Butik | Omdöme | Länk |
---|
Senaste kommentarer