När Coronapandemin slagit mot oss har våra levnadsmönster förändrats. Vi kan inte längre träffa våra nära och kära på samma sätt, många jobbar hemifrån och kanske inte ens med normal sysselsättningsgrad. Vi behöver också tänka på hur vi rör oss och hur vi beter oss i butiker, allmänna utrymmen och köpcentrum. Ja i stort sett överallt och i alla situationer har vi fått anpassa oss.

I början av pandemin fick vi läsa om matbutiker som svämmade över med folk som i panik skulle bunkra och  hamstra vissa råvaror. Sedan dess är nog matindustrin den bransch som än så länge ekonomiskt klarat sig allra bäst under Coronakrisen. Däremot har våra närbutiker och stormarknader fått anpassa sina lokaler för att minska trängsel och därmed smittorisken i sina butiker. Den redan starka trenden att handla mat på nätet har accelererat under Corona men oavsett om du handlar på nätet eller i fysiska butiker finns det flera saker att tänka på. 

Det finns flertalet saker att tänka på när du nu handlar mat under coronatider

  1. Hygien – Se till att tvätta dina händer noggrant i tvål och varmvatten. Använd helst även alkoholgel regelbundet. 
  2. Torka av matvaror – Oavsett när du handlar i fysisk butik eller online så se till att torka av matvarorna. Studier visar att viruset kan sitta på ytor i allt från timmar till dagar så se till att torka av dina varor
  3. Håll avstånd – När du handlar i fysisk butik, se till att hålla avstånd till dina medmänniskor samt undvik att nysa. Känner du dig sjuk – stanna hemma!
  4. Testa att handla hemifrån – Detta är ett perfekt tillfälle att testa nätshopping av matvaror. Varför inte testa en prenumeration på en hälsokasse? Läs gärna vår jämförelse av matbutiker och matkassar här